Vad tänker jag på?

Jag fick en jättetrevlig kommentar av Veronica som tyckte att jag skulle ha en fotokurs... nu har ju jag fortfarande en bridgekamera för jag tycker själv att jag inte kan tillräckligt om kamerainställningarna för att skaffa en systemkamera... trycker man bara "auto" så tycker jag att systemkameran förlorar lite av sin effekt och därför tränar jag vidare på min bridgekamera ett tag till men är oerhört smickrad att Veronica tycker att jag skulle kunna ha en fotokurs. Tack :)

Jag fick dock en annan kommentar i samma inlägg om att jag skulle väl kunna ge lite tips om ljus, vinklar och hur jag tänker när jag fotar... och för att svara på det behöver jag inte kunna mina ISO-inställningar utan och innan :)

 

Jag tänker inte så mycket, bara om jag är ute efter något speciellt som tex ett tema till Fototriss eller när jag fotar tex Emma. Men då lägger jag ner mer tid på förberedelser med motivet och ljussättning inte själva kameran. (Bilden på "gröna gubben" är oredigerad och fotad med "auto-inställning")

 

Jag tycker inte att man ska tänka så mycket utan istället försöka fånga ögonblicket. När jag fotar Malcom så försöker jag mer ta ögonblicksbilder, det är de som gör att man minns en känsla när man senare ser tillbaka på fotot... som det här:

 

Visst skulle man kunna planera ett sådant här foto men då förlorar det sin effekt. -Men visst finns det vissa saker som jag tänker på: Ljuset behövde jag inte direkt tänka på utomhus förutom att ha solen bakom mig, eller på sidan, så det inte blir motljus. Då blir motivet (Malcom) för mörk. Det enda jag tänkte på var att sätta mig på huk... varför? Jo pga av detta:

 

Det klassiska... som alla mammor gör någongång... fotar ovanifrån.

Många som knäpper hemmafoton, kalas, lekparken osv osv, står upp med kameran i ansiktet och fotar nedåt. Big nono såvida inte barnet tittar upp på dig. Man vill ju inte ha ett foto på barnets hjässa, man vill ju få med ansiktet... så sätt er ner när ni fotar!

 

Jag letade upp några foton som jag knäppt när jag var runt 10 år, för att visa de största misstagen man kan göra:

 

Här siktade jag in mig på mammas ansikte vilket resulterade i alldeles för mycket tomrum (Ja, jag har stavat fel på bilden) Som tur är så kan man ju beskära sina foton nu för tiden men det enklaste är ju om man lägger motivet "rätt" i bilden när man fotar.

 

Glöm inte bort hela fotot. Många tittar på den lilla rutan i mitten av kameran och lägger motivet där men det skapar väldigt mycket yta... som på bilden på mamma, där var det för mycket tomrum över...

och på den här över är det alldeles för mycket yta under pga att jag lagt mitten på katten.

 

Här har jag också siktat på katten... jag gillar katter ;) ... Jag gjorde rätt som inte la katten i mitten, ni ser att den ligger lite till höger i bild just för att även Petra skulle få plats. Tyvärr tittade jag endast på katten... så jag glömde bort Petras huvud.

 

Så kortfattat: Se HELA fotot innan ni trycker på avtryckaren, titta ljus, skuggor och gå ner i rätt höjd... så blir det säkert jättebra :) och tänk på att motivet inte alltid behöver vara i mitten.

Hoppas jag hjälpte någon med mitt svammel ;)

 Kommentarer

Jag har faktiskt aldrig tänkt på att jag alltid står upp när jag fotograferar barnen. Tack för tipset

2011-02-05 @ 13:27:09
URL: http://www.lilith.se

åhh har du barnkort från när vi var små, det vill jag se :)

2011-02-05 @ 14:18:20
URL: http://babybooom.blogg.se/

Jag gör nog likadant som dig, försöker fånga det jag ser precis i det ögonblicket. Annars skulle man ju lika gärna kunna rita bilder av det man sett när man kom hem. Eller förresten, där ljög jag, jag kan nämligen inte rita... :D

2011-02-05 @ 15:29:17
URL: http://yvoeri.blogspot.com/

Vad är en bridgekamera?Jag skulle gärna gå en fotokurs för att lära mig kamerans alla finneser. Men det finns inga sådana här.

Så jag har fått lekt mig fram till alla resultat.

Om de sen blivit bra eller inte är en annan fråga.Men har lärt mig att sitta eller gå ner på motivets nivå när man ska fota barn eller djur eller blommor.

Man får mycket bra bilder på det viset.

Så du får gärna fortsätta lära ut dina knep till oss andra.

Kramen Synnöve.

2011-02-05 @ 15:44:06
URL: http://nabolandet.blogspot.com

En bridgekamera är nästan en system. Det finns många inställningar att välja på precis som en system och den har t.o.m höga mp och opzoom än en del system. Den som jag har kan man även köpa extra utrustning till, det är väl det som skiljer mest... att det inte finns objektiv och sånt till de flesta bridgekameror... så jag tror att en bridgekamera är en systemkamera utan möjlighet till extra objektiv... fast på min finns det... så jag vet inte, hahah... vi får fråga Bella!BELLAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! Vad är det för skillnad!???

2011-02-05 @ 16:06:30
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/

SLR kameror har större "sensors" vilket betyder att man kan höja ISO i svagt ljus utan att det tar ca hundra år för kameran att registrera fotot.En större sensor betyder också att ditt fotos komposition blir precis som du ser det genom kamerans objektiv. Att ta ett actionfoto är även blixtsnabbt.

Det är objektivet som är viktigt på en kamera...inte megapixlar. Och på en SLR kamera är utbudet lite större då det gäller objektiv...men som sagt- en del Bridge kameror har också ganska många utbytbara objektiv!xxx

2011-02-06 @ 18:15:59
URL: http://bellasweb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress:

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Klicka här så slipper du fylla i namn nästa gång
Trackback