Råd till en tonåring?

Är det någon idé? Egentligen inte eftersom hon inte ens kommer att läsa det här utan endast fnysa och säga "whatever"

Men... jag fick ett hjärtskärande pling på msn igår från en tonåring... hennes mamma hade "krossat hennes drömmar om att kunna bli en fotograf för hon fick ingen Nikon"... buhubuhu!

Jag skickade över några länkar på billigare kameror, som var exakt lika den Nikon hon ville ha, men det gick ju inte. Det måste vara en Nikon för det säger hennes vänner är bra...
-vänner som troligen inte har ett hum om varken ISO-inställningar eller hur bländaren fungerar. Det är liksom när man vet det som man har en chans som fotograf... inte när man lärt sig ställa kameran på auto och trycka på knappen.

Jag ska försöka vara kortfattad så kanske, bara kanske, hon läser detta inlägg... för det här är faktiskt viktigt!


Du kan ha världens dyraste kamera och fortfarande vara en urusel fotograf.


Ingen, INGEN, av de kändaste fotograferna använder Nikon... så vad exakt är det som är så bra med Nikon? Se bara på Stephen Alvarez, (en skitbra fotojournalist) Annie Leibovitz, Harry Langdon, Richard McLaren, eller min favorit Matthew Rolston. (inom den generen) Ingen av dessa har en Nikon... mycket märkligt?

Se det så här: Tror du att Picasso blev känd för att han hade en dyr pensel eller för att han hade talang?


Jag gör det ännu lättare:

Den här bilden är tagen med en Nikon...

Väääldigt speciell måste jag påstå, ehe?


Den här är tagen med en 3px Sony kamera:


Det är inte kameran som gör fotografen
utan det är ögat!

och du fotar bättre med din mobiltelefon än vad många fjortisar gör med sina "ååå så dyra Nikons" -Så sluta vara en bortskämd märkestönt!
Märkestöntar blir aldrig framgångsrika.

Jag vill hemskt gärna ha en Phase One P40+ som kostar 141 125:-.. skulle vara kul... men det skulle inte göra mig till en bättre fotograf, det är ett faktum! och jag slutar knappast fota bara för att jag inte har en dyr kamera.

Love you. ;)

Kommentarer

Jag tror jag vet vem du talar till och om det är hon så har jag varit på hennes blogg, hon är jätteduktig!Jag säger så här:Jag kan köpa all världens dyraste musikutrustning men ändå aldrig bli känd... men har jag TALANG räcker det med en gitarr från loppis ;-)

2011-02-01 @ 11:31:23

hehe ja jag har ju en nikon "märkestönt" men i ren bildkvalite ser jag inge skillnad på din & min förutom att du har just fotoögat & jag är en wannabe fotograf :P

2011-02-01 @ 11:34:59
URL: http://babybooom.blogg.se/

Att du är wannabe eller märkestönt tänker jag inte hålla med om... du fick ju den där kameran av Kenny och även om du säger att du valde en Nikon frivilligt när det finns minst lika bra billigare märken tänker jag minsann blunda för! ;)Och UNDERBART att du, som har en Nikon, säger att du inte ser skillnad på din och min i bildkvallitet... denna tonåring har nämligen en lika som mig typ och tror att den är skit bara för att det är en bridgekamera och inte system.

2011-02-01 @ 12:02:35
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/

Jo du...Inte är det kameran som magiskt förvandlar en till en fotograf inte."The single most important component

of a camera is the twelve inches behind it." (Ansel Adams -min favorit fotograf någonsin)En bra pianist kan spela på vilket piano som helst och en bra fotograf kan skapa otroliga bilder med en engångskamera...xxxOch ja- Jag har systemkamera...en Sony Alpha men en del av mina favoritfoton jag tagit var faktiskt knäppta med min gamla Fuji bridge kamera! ;)

2011-02-01 @ 12:23:51
URL: http://bellasweb.blogg.se/

Du har så rätt, det gäller att kunna använda det man har på rätt sätt. Talang kan inte köpas.

Må så gott, kram

2011-02-01 @ 12:25:12
URL: http://lisenj.blogspot.com

JA inte är det alltid kameran som gör bilden utn oftast objektet...själv är jag super nöjd de här bilderna som är tagna med en helt vanlig mobil , inte särskilt ny och definitivt ingen tegelsten med en massa appar ( eller vad fan det nu heter )!!!! =)

http://mammsen74.blogspot.com/2011/01/lite-lekfullt.htmlMest finesser är inte alltid bäst.......men hur får man en tonis att fatta det ?????? Jag har ingen aning.......

Kram Kram

2011-02-01 @ 14:08:36
URL: http://mammsen74.blogspot.com

Det viktiga är att man har en kamera som man trivs med, inte hur dyr och finessrik den är.Trivseln kommer inte av namnet eller vad vännerna tycker - utan av bilderna man skapar med den...Kramar från mig <3<3<3

2011-02-01 @ 14:49:38
URL: http://pennelina.blogspot.com/

Nikon vs Canon - Samma krig som pågick/pågår när det gäller PC kontra Mac.Visst, jag är ett Nikonfan, tillika Pc-fan men det beror ju mest på att jag inte har hanterat de andra i någon större utsträckning.Men helt klart håller jag med dig!!! Det är motivet som gör dig till fotograf, inte kameran. Det är programmen i datorn som gör dig till kung, inte val av dator! :)Ha det!

2011-02-01 @ 19:33:23

Jag måste ju säga att jag tyckte bäst om bild nummer två ;-)

Jag säger som du. Det är inte kameran som gör fotografen. Jag ahr tagit jättefina bilder med min vanliga mobil!

2011-02-01 @ 20:16:20
URL: http://www.sjubarnsmamma.com

Morrn.Dom kända namnen du listade, har förmodligen fått

en kamera från, kanske Canon.....Fabrikatet säger inget om kvaliteten på bilderna,

där har du helt rätt.

Märkeshysteriska människor har vi gott av....

Ha de bra.Hasse A

Hasse A

2011-02-02 @ 10:26:45
URL: http://http://08-i-exil.blogspot.com/

Håller nog med dig faktiskt. Inte kameran det hänger på utan den som håller i den....

Vill hon ha en dyr kamera får hon väl göra som vi fick när vi ville ha nått. Spara!Själv har jag tre kameror. Nu får ni säkert spunk när jag säger det. Har två små kompakta digitalkameror. En Canon IXUS 80 IS.

En Panasonic Lucmix DMC-FX30.

Så den stora Canon EOS 400 D.

Använder alla lika mycket. Men jag gillar de små för de är enkla att ha med sig överallt.

Tycker själv bilderna blir bra. Får man säga så....Ska ut med mina kompaktkameror och ta några bilder igen tänkte jag...Goonsdag på dig.

Kramen :))

2011-02-02 @ 13:22:22
URL: http://nabolandet.blogspot.com

janna , jag fick ingen kamera ihuvetaget de var i för att jag inte fick en nikon .

2011-02-02 @ 21:37:16
URL: http://photosofemma.blogg.se/

Eller hur... det var därför du inte ens ville titta på något annat märke? Bara Nikon? Du sa själv till mig att Sony var dålig... Tack, jag har en Sony.. då måste alltså mina foton vara dåliga?I vilket fall som helst så spelar det ingen roll för du sa att du "dina drömmar var krossade" för att du inte fick en systemkamera och din nuvarande kamera var skit...Det jag säger i inlägget, och som många håller med om, är att det har ingenting med kameran att göra om man kan vara en fotograf eller inte...men du sa att du skulle "sluta fota" och att jag kunde "ta din kamera för den var skit"... Förstår du inte hur det låter?... Å och tack föresten, din kamera är lika som min... Jag visste inte att mina foton var "skit"? Men det måste den ju vara när man bara kan ta "skitkort" med Sonyn.Duger den inte åt dig så.. ja ok, då är du ingen fotograf... men I löv you anyway

2011-02-02 @ 23:09:57
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/

Mina nära gick ihop och köpte en systemkamera åt mig i julas (egentligen bara barn som får julklappar men de ville köpa brillor till bra pris...) En Sony alpha 390. Vet du något om dem? Eller ännu bättre! Jag tror att vi bor hyfsat nära varandra - kan inte du ha en fotokurs?

2011-02-03 @ 12:20:54
URL: http://kaxibraxi.wordpress.com

Min syster har en Sony Alpha, vet dock inte vilken sort hon har. http://bellasweb.blogg.se/och tack så jättemycket för att du tycker att jag kan ha fotokurs men jag är fortfarande inne på bridgekameror, har inte tagit steget till systemkameror ännu eftersom jag inte kan tillräckligt om inställningarna ännu... men det låter som definitiva framtidsplaner :)

2011-02-03 @ 12:25:54
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/

Det finns väldigt många människor som har "fina" kameror med en massa extrautrustning men deras bilder är helt döda och säger ingenting. Det är faktiskt den som håller i kameran som skapar bilder som berör och då spelar utrustningen ingen som helst roll.

2011-02-03 @ 18:33:31
URL: http://yvoeri.blogspot.com

Du kanske kan ha en liten fotokurs (på bloggen, för jag bor miiiil ifrån dig) om tex vinklar, ljus och om hur du tänker/ser det du fotar?

2011-02-04 @ 09:54:21

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress:

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Klicka här så slipper du fylla i namn nästa gång
Trackback