Genus genus genus

Ja, jag har försökt att inte säga någonting som skulle kunna vara speciellt manligt respektive kvinnligt när det kommer till Malcom. Vill han leka med dockor -ok, vill han leka med bilar -ok. Vill han ha rosa kläder så får han, vill han ha blå, så får han... han har liksom fått välja själv.

För några månader sedan så sa Malcom att han ville ha klänning, han gav RolfRolf en puss "hejdå", han hade en rosa tröja osv... men nu den senaste månaden så har han sagt: "Bara pussa flickor"... han blev sur när han fick ett rosa glas och idag när vi var ut med hunden så plockade han en blomma och sa: "nu är jag tjej"... Jag sa att pojkar också kan plocka blommor och gilla blommor... då blev han förbannad och sa: "Nej, jag gillar blommor, jag är tjej".... wtf!?

Det är inte the end of the world, jag är ingen regelrätts-genushäxa... men jag vill inte att Malcom ska falla in i pojkstereotypen. Jag tycker att dagens barn ska formas mer jämnställda än vad vi och generationen före gjorde. Jag vill inte att det ska finnas "tjejigt" och "grabbigt". Så behöver det inte vara! Jag är verkligen ingen girlygirl, Malcom har sett mig krypa under bilar och bytt olja så jag förstår inte varför han säger att jag är en prinsessa bara för att jag är tjej!

Jag behöver någon att skylla på så jag skriker. Död åt Disney!!! Askungsdjävul och Törnrosaprutt! (nej, vi läser inte dom hemma, men jag är ganska säker på att de finns på dagis) *hytter med näven mot skyarna*

Jag blir tokig! Jag vill att han ska plocka blommor utan att höja rösten en oktav och säga: Nu är jag tjeeeeej... samtidigt som han pillar med fingret i håret som en lollipop-bimbo! Pojkar kan plocka blommor dom också, och riktiga tjejer drar sig inte i lockarna och viftar med ögonfransarna!!!

*Hur stoppar jag det här! Sliter mitt hår*


Kommentarer

Tycker du ska ta ett prat med dom på dagis först. För det måste ju vara där det kommer ifrån. Säg att du inte vill han ska få det här tjej och killiga. Att du försöker lära honom att man kan allt man vill. Du har rätt att säga till tycker jag. För de förstör DIN uppfostran!

Kramen.

2011-04-16 @ 11:17:07
URL: http://nabolandet.blogspot.com

Jag är ganska säker på att det inte kommer från fröknarna, vi har världens bästa dagis. Det kommer nog mer från barnen på dagis och vi bor i ett litet trångsynt samhälle med en massa inavelsbönder! ;)Men jag ska ta upp det med den fröken som har hand om Malcoms "träning" på dagis... och kanske ge henne lite mer genusvänliga bilder att träna" med :)

2011-04-16 @ 11:27:30
URL: http://whatthefuckdotcom.blogg.se/

Jag förstår din frustration. Ser med skräck fram emot den dagen min minsta dotter börjar med sådana tankar - för jag är säker på att de kommer trots vår inställning och uppfostran här hemma.

Bra om du känner att du kan prata med fröknarna på dagis, du kanske kan göra dem uppmärksamma på attityden bland barnen. Det är möjligt att de inte har tänkt på det.

Och jag håller fullständigt med: Död åt alla Disneyprinsessor.

2011-04-16 @ 11:53:06
URL: http://lairama.wordpress.com

Jag har turen att ha en son som, trots att han snart blir fem, inte har någon större koll på killar och tjejer. Vissa har snopp och vissa inte enligt honom. Och hans favoritklädsel är prinsessklänningen ifrån utklädningslådan. Jag fasar för när han börjar sexårs och blir medveten om skillnaden mellan killar och tjejer, som de har där. Jag är så rädd att en stor del av det som är han ska försvinna. Att han inte ska älska sina rosa pyjamasar längre, eller sina "tjej"-strumpor eller sina hårspännen.

2011-04-16 @ 14:04:24
URL: http://www.lilith.se

Pust fnys jag förstår din reaktion. Tänk när min son första dagen rusade till dockorna?? Ja han lekte med dockor.... En mamma blev förfärad och skrek han har gått fel han skall vara med pojkarna och bilarna!! Jag sa att det bestämmer han och ingen annan. Jag själv lekte bara med bilar självklart för det var ju pojkarnas leksaker som var de roliga. Min son ville leka stillsamt med dockor och pyssla. Han är en underbar kille idag som fixar mat och gör fint i hemmet, men manlig det är han ändå. Stå på dig låt Malkolm finna sig själv.ps min son ville vara lucia och han ville ha rosetter i håret en rosa och en blå.Det fick han ha. MIn sons favofärg var lila.... Låt sonen välja...

Ja, alltså. Han går på dagis. Han påverkas av alla bilder som exponeras överallt! Det går nog inte komma ifrån att det kommer ta X antal generationer innan vissa normer kan förändras! Det är ju så många som påverkar!Förhoppningsvis lägger du och kanske de duktiga förskolelärarna en bra grund för att de kommer tänka efter själva när de blir äldre och kunna med hjälp av er vuxna reflektera över varför de tycker som de gör om om de egentligen tycker så!!!Varje dag när jag arbetade i butiken så såg jag föräldrar, både medvetet och omedvetet, sålla bort de leksaker barnen valde tills de "valde" rätt...Kämpa på! Ge aldrig upp!!!

2011-04-17 @ 08:29:29
URL: http://sandra-danielsson.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress:

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Klicka här så slipper du fylla i namn nästa gång
Trackback